activitats culturals

Menorca ha estat musa d’artistes durant segles. La seva bellesa natural i el color especial que l’atorga la seva llum a les coses, se ha convertit en una inesgotable font d’inspiració

La Ruta Britànica

La incorporació de Menorca a la corona anglesa va tenir com a conseqüència una marcada i fructífera influència britànica, i va deixar per sempre senyals indelebles de la seva cultura, com són les nombroses paraules d’origen anglès incorporades a la llengua menorquina, els estils arquitectònics encara existents, plats culinaris, jocs infantils, danses, etc.

 

més...

Els “boinders” o miradors i les típiques finestres de guillotina (“bow window”) decoren encara moltes cases de Menorca.

D’Anglaterra també es van portar molts mobles de l’estil de l’època (Reina Anna, Chippendale i alguns Sheraton), reproduïts més tard pels ebenistes locals.

Així mateix, l’origen de la fabricació de la ginebra menorquina o “gin”, que els artesans de Maó elaboren a partir de la destil·lació de ginebrons i alcohol vínic, es deu als anglesos, que la van implantar entre els seus gustos culinaris.

Els tradicionals “puddings” es van transformar en “greixera dolça”; el brou de carn magra de cama de vaca, en “brou de xenc”.

El suc de carn “grevi” i la “mantega anglesa” enriqueixen moltes receptes menorquines, i els saborosos “píquels” són cogombrets i tàperes en adob.

Els nens continuen jugant a bales amb els “mérvels”, entre ells les bromes són “joques” i es persegueixen cridant “fàitim” (pega-li).

Menorca Talaiòtica

Els primers vestigis de presència humana daten del 2100 aC. Des d’aleshores fins a l’arribada dels romans el 123 aC, la prehistòria insular discorre per diferents fases. Un dels edificis més emblemàtics i exclusius de Menorca són les navetes, construccions funeràries col·lectives, de fins a cent individus inhumats al costat dels seus aixovars, com en la des Tudons (Ciutadella) amb restes que daten, sobretot, del segle IX aC.

més...

 

link d’interès
Menorca Talaiòtica

Entre el 1000 i el 700 aC es van construir els talaiots, torres troncocòniques de pedres en sec.

La seva funció principal era el domini visual del territori circumdant, a més de fomentar la cohesió social de la comunitat que vivia al seu voltant.

En aquesta època, denominada talaiòtica, es van excavar coves funeràries en penya-segats de cales i barrancs com el de Calescoves (Alaior).

Les més antigues tenen la planta circular o ovalada de petites dimensions i es troben en llocs elevats de difícil accés. A partir del 650 aC s’inicia l’època posttalaiòtica.
època posttalaiòtica

Es construeix l’edifici més original i exclusiu de Menorca: els santuaris de taula. Són recintes de planta de ferradura i façana còncava.

S’hi practicaven rituals relacionats amb la fecunditat de la terra i de les persones, s’hi realitzava el sacrifici d’animals domèstics, libacions amb vi i el trencament simbòlic d’àmfores.

La presència del foc com a element ritual i simbòlic es repeteix en aquests monuments.

En els poblats es van construir les cases circulars. Tenien aproximadament 75-79 m2. La més monumental coneguda és el Cercle Cartailhac del segle II aC al poblat de Torre d’en Galmés (Alaior).

Aquí cuinaven, teixien, elaboraven formatge, molien, etc. Constaven de pati central, habitacions amb portes de tancament, llar i rebost. Es construïen amb grans pedres i amb una coberta de troncs de fusta, terra i pedres petites.

L’edifici annex a les cases en un dels seus laterals es coneix com la sala hipòstila, ja que té una coberta de grans lloses de pedres que s’entrecreuen entre si suportades per columnes. La seva funció era la de magatzem.

Els illencs fabricaven les seves ceràmiques a mà amb forns rudimentaris, també fabricaven eines o instruments de bronze, no feien servir la moneda per als seus intercanvis comercials, no van deixar cap mostra gràfica ni pictòrica, i no apreciaven ni l’or ni la plata, ja que els seus objectes més valuosos són de bronze i de ferro.

Van tenir importants contactes comercials amb Europa central en l’època més antiga i després amb les ciutats comercials del Mediterrani.

Molt més que un camí

El Camí de Cavalls té, per a tots el habitants de l’illa, un significat que va més enllà del que és purament històric. La seva recuperació per obrir-lo de manera definitiva ha estat el fruit d’una feina intensa i persistent feta per molta gent amb el convenciment que aquesta era una justa reivindicació basada en motius històrics, culturals i socials.

 

més....

Els seus origen semblen situar-se en temps del rei Jaume II, qui va ordenar al cavallers d’aquell temps mantenir un cavall armat per a la defensa de l’illa i dels seus habitants. El camí és una conseqüència d’aquest ordre reial. Poc es podien pensar aquells cavallers quan tot vigilant la costa van donar origen a aquest camí, que segles més tard hauria de costar tants d’esforços fer que l’antic camí tornés a quedar lliure i franc al pas dels ciutadans.

La història del Camí, és doncs, antiga i ben documentada. Durant la primera dominació anglesa, per exemple, el governador Richard Kane, l’any 1736, el considerà com un “camí reial” i, com a conseqüència, ordenava mantenir-lo “net i transitable com es feia antigament”.

No massa anys més tard, el 1758, era el governador francès, el Comte de Lannion, qui manava el seu manteniment i eixamplament. De 1780, data el primer mapa de l’illa que es conegui, realitzat pel cartògraf Louis Stoki d’Arc de la Rochette, que conté el Camí de Cavalls. Un parell d’anys després el Comte de Cifuentes, governador espanyol de l’illa diu ”los caminos llamados de caballos esten abiertos y del todo libres y compuestos de poderse libremente transitar…”.

Ja dins aquest mil·lenni, responent a una demanda social, s’aprovà al parlament de les Illes Balears la llei de Camí de Cavalls (Lley 13/2000 de 21 de diciembre) amb l’objectiu de consolidar l’ús general, lliure i gratuït del Camí de Cavalls. Ara podem, idò, convidar-vos de nou a tots a recórrer el Camí, a fer la volta a Menorca. Amb la informació que trobareu en aquesta pàgina esperem despertar la vostra curiositat pel coneixement i el respecte als valors naturals de Menorca, la seva idiosincràsia i a la seva història. Conèixer és gaudir, estimar i respectar.

Reserva de la Biosfera

Menorca, Reserva de la Biosfera. Menorca és un territori amb un paisatge rural tradicional molt ric. Allotja una notable diversitat d’hàbitats mediterranis en els quals viuen espècies d’animals i plantes exclusius a l’illa, algunes de les quals en perill d’extinció.

leer mas....

Al voltant del món hi ha més de 400 reserves de biosfera on s’experimenta amb el concepte del desenvolupament sostenible.

Són llocs en els quals l’activitat humana es desenvolupa de forma compatible amb la conservació dels recursos naturals i del patrimoni cultural.

Menorca forma part de la Xarxa Espanyola de Reserves de Biosfera i manté contactes amb altres reserves de biosfera adscrites al Programa Home i Biosfera (Programa MaB) de la UNESCO.

El Consell Insular de Menorca, responsable institucional de la reserva, ha optat per la sostenibilitat, perquè les futures generacions de residents i visitants puguin seguir gaudint dels recursos naturals i de la bellesa paisatgística de la qual disposam avui.

Per aquesta raó, s’actua amb precaució sobre el territori, per mantenir a llarg termini la qualitat de vida i els valors ambientals que han merescut la declaració de la UNESCO.

Com a reserva de biosfera, aquests són els reptes de Menorca:
Amb la col·laboració de la societat menorquina, d’algunes ONG i d’empreses de l’illa, Menorca duu a terme estratègies de desenvolupament per tal d’aprofitar la seva riquesa natural i, alhora, preservar-la.

Per seguir convertint els reptes en realitats necessitam també el suport dels visitants, ja que tots junts podem contribuir a fer possible un desenvolupament que de debò sigui respectuós amb el medi ambient.

entrada elegida

sortida elegida

[string_chosen_admin_search_type]

Number of accommodation:

adults:

Children:

 

 

Buscan

×
Accommodation 1

Accommodation 2

Accommodation 3

Accommodation 4

Accommodation 5

Intruduïr detallsCupó

Si té un codi de cupó, introduïu al camp a continuació i feu clic a aplicar.

 

 

Loading summary...

 

Accepteu les nostres polítiques per a aquesta reserva.

Pagarà la seva estància en una etapa posterior. El preu total és  

There are no active payment gateways. Please activate at least one payment gateway in HBook settings (HBook > Payment).

En proces

Comproveu els detalls de la vostra reserva abans de fer clic a "Reserva ara!".

 

sontretze

més avantatges

WiFi

En totes les habitacions, zones comuns i jardí

Parking

Aparcament a l'interior de la propietat exclusiu per a clients

Confort de les habitacions

Aire condicionat independent i exclusiu per a cada habitació

Café y Te 24h.

instal·lació disponible 24h.

Neteja diària

Neteja diària de les habitacions amb protocols Covid-19

Piscina

Piscina amb terrassa i hamaques exclusives per a cada habitació

Checkin & Checkout

Sistema d'arribada i sortida de l'establiment les 24h. Entrada sense claus per codi o des del Movil

Condicions de Cancel.lació

Sistema de cancel·lació gratuïtes en cas de pandèmia. Dipòsit mínim per la seva reserva.

Establiment per adults

Els nens són benvinguts a partir dels 16 anys
No s'accepten mascotes

Habitació amb Saló

  • A/C exclusiu per habitació
  • Nevera i Tovalloles de platja
  • minibar
  • assecador

Habitació amb Terrassa

  • A/C exclusiu per habitació
  • Nevera i Tovalloles de platja
  • Caixa forta
  • mobiliari de terrassa